Од суботе блаже мере против короне

Кризни штаб донео је данас одлуку о ублажавању ковид мера, па се од суботе укида важење ковид пропусница, али и ограничење броја људи у затвореним просторима, пренела је чланица Кризног штаба, мини-старка Дарија Кисић Тепавчевић.

Министарка је након седнице Кризног штаба рекла да је забележено смањење свих параметара, од броја прегледа, до броја хоспитализованих у односу на број потврђених ковид случајева. Рекла је да су болнице почеле да се враћају нормал-ном режиму рада, и да су у овом моменту ковид болнице практично новоизграђене за време пандемије Батајница, Нови Сад и Крушевац. „Све то условило је да се дође до ублажавања свих противепидемијских мера. Од суботе укида се важење ковид пропусница. На скуповима у затвореним просторијама укида се лимит броја особа, и тако ће од суботе сви биоскопи и позоришта моћи да раде по нормалном режиму”, објаснила је она, преноси Танјуг.

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је одлучено да остаје препорука ношења маски у затвореним просторима. Што се карантина тиче, пренела је да је он и даље на снази у трајању од седам дана. Када је реч о путницима у међународном саобраћају, према њеним речима, мере остају на снази, односно за улазак у земљу обавезни су доказ о вакцинацији, доказ о прележаној болести или одговарајући серолошки тест. Пренела је и да је препорука Националног комитета за имунизацију увођење додатне бустер дозе, за старије од 18 година (четврта доза): „Та друга бустер доза, може да се добије пет месеци после прве, а односи се пре свега на оне који су под већим ризиком од тежег обољења”, објаснила је Дарија Кисић Тепавчевић. Она је рекла и да је препорука Комитета увођење бустер дозе за вакцинацију деце од 12 до 18 године.