Од четвртка без полицијског часа у Србији

Председник Србије Александар Вучић најавио је да би ванредно стање, а тиме и полицијски час могли бити укинути од четвртка, након што та одлука буде објављена у Службеном гласнику, а претходно усвојена у Скупштини. Са укидањем ванредног стања укида се полицијски час и ангажман војске у цивилне сврхе.

Вучић је, у „Хит твиту”, рекао да су испуњена два услова: један да имамо седам дана испод 5 одсто раста потврђених случајева ковида-19, а други – да је мањи број људи на респираторима. Он је, заједно са чланом Кризног штаба, епидемиологом др Предрагом Коном, поручио да није било никаквог сукоба између струке и политике, па ни по питању мера за првомајске празнике.


Др Кон је рекао да су неистините спекулације да је „струка попустила пред политиком” „Не ради се овде о томе да терамо инат једни другима, већ радимо да најрационалније решавамо проблеме. Никакав сукоб није био, већ размена мишљења и дошло се до компромиса, најрационалније који је задовољио све који у томе учествују”, рекао је Кон за ТВ Пинк.

Он је истакао да је проф. Несторовић био за ублажавање мера, у односу на прво усвојене да забрана кретања важи од четвртка до понедељка, док је епидемиолошки део имао чврст став да је то потребно: „Нашло се решење, у петак је била забрана, за викенд од 18 часова, с тим што је и киша знатно утицала и надам се да неће бити негативних последица што је то било дозвољено”, рекао је Кон, јавља Танјуг.