ОЕБС: ДПС злоупотребио државне ресурсе

Демократска партија социјалиста (ДПС) на парламентарним изборима имала је непримерену предност кроз различите облике злоупотребе положаја и државних ресурса и велике медијске покривености, саопштили су данас међународни посматрачи.


Иако су парламентарни избори у Црној Гори спроведени транспарентно и ефикасно, широка злоупотреба положаја и државних ресурса дала је владајућој партији неупитну предност у атмосфери интензивно поларизоване расправе о националном идентитету и цркви, наводи се у прелиминарним закључцима међународне мисије за посматрање избора ОЕБС/ОДИХР.

„Приметно учешће председника, који притом није кандидат и осталих високих државних званичника у кампањи, замаглило је границу између државе и владајуће партије”, наводе посматрачи. Они такође додају да владајућа партија ужива непримерену предност кроз различите облике злоупотребе положаја и државних ресурса, попут нуђења превременог запошљавања у државном сектору и доделе ванредних социјалних накнада „угроженим” групама на основу нејасних критеријума.

У прелиминарном извештају наводе да је ограничена мисија за посматрање избора ОДИХР примила притужбе на рачун притиска да се гласа за владајућу партију, те да су у два случаја започете званичне истраге. Специјална координаторка и вођа ОЕБС-ових краткорочних посматрача Маргарета Цедерфелт је истакла да су избори одржани у окружењу које је било поларизовано по питању цркве.

Оценила је да су генерално избори били транспаренти, иако ДИК није до краја остварила своју регулаторну улогу: „Изборни дан је протекао уредно, а здравствени протоколи нису доследно спроведени”, рекла је Цедерфелт, преноси Бета.

Истакла је да је кампања била мирна, иако је била супротстављајућег тона. „Била је ово врло борбена кампања с тим да је владајућа партија била у предности због неједнаких услова такмичења. Утицај ковида на кампању, укључујући и јучерашњи изборни дан био је неоспорно јак, али не колико и расправе о црквеном и националном идентитету”, казала је Цедерфелт.