ОЕБС: Закон о сузбијању вируса не сме да угрози медије у Мађарској

Представник ОЕБС-а за слободу медија Арлем Дезир, изјавио је данас да предлог закона Мађарске о сузбијању корона вируса не би требало да омета рад медија у тој земљи. Дезир је изразио забринутост због одредаба у предлогу закона о одговору на корона вирус, које би могле негативно да утичу на рад медија када извештавају о пандемији, објављено је на сајту ОЕБС.


„У потпуности разумем потребу борбе против лажних информација током ванредне здравствене ситауције, међутим, постоји велики ризик да нови пропис неће у већој мери казнити оне који шире штетне дезинформације, а да ће уместо тога отежати рад независних новинара“, рекао је Дезир.

Предлог закона који је у Парламенту Мађарске, предвиђа да се Kривични законик на неодређено време прошири увођењем затворске казне од једне до пет година за објављивање лажних информација на начин који ограничава ефикасност владиног одговора у борби против пандемије.

Дезир је навео да медији имају кључну улогу у пружању важних информација јавности и у борби против лажних вести у вези с пандемијом и додао да „не би требало да се плаше могућности прогона због извештавања о темама од јавног интереса повезаним с пандемијом корона вируса“.

„Иако признајем да међународно право дозвољава коришћење ванредних овлашћења ради суочавања са значајним претњама попут актуелне кризе, желим да подсетим све чланице ОЕБС да сваки ванредни одговор против корона вируса морада буде пропорционалан, неопходан и недискриминаторан“, навео је Дезир.

Он је подсетио на прошлонедељну заједничку изјаву коју је објавио са специјалним известиоцем УН за промоцију и заштиту права на слободу мишљења и изражавања Дејвидом Kејом и специјалним известиоцем Међуамеричке комисије за људска права (ИАЦХР) за слободу изражавања Едисоном Лансом.

Дезир, Kеј и Ланса навели су тада да „здравље људи не зависи само од доступне здравствене заштите, већ и од приступа тачним информацијама о природи претњи и средствима којима појединац може да заштити себе, своју породицу и своју заједницу“.