ОЕБС објавио извештај о кампањи

Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) оласила се извештајем на 16 страна поводом бројних притужби које се тичу наводних злоупотреба владајуће странке, на рачун опозиције.Предизборна кампања јавних функционера ни на који начин није ограничена законом, а употреба административних ресурса у изборној кампањи није забрањена, наводи се у извештају ОЕБС-а у вези са предстојећим општим изборима у Мађарској. Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) је у документу од 16 страница закључила да се многи случајеви прослеђени Националној изборној комисији (НВБ) тичу злоупотребе јавних позиција и ресурса за кампање, али споменута комисија није утврдила повреде закона.


У извештају се наводи да релевантни закон о финансирању кампање не регулише "потрошњу трећих лица која имају активну улогу у кампањи". Такође се спомиње да су изасланици УН и Савета Европе за људска права изразили забринутост у вези са рестриктивним медијским правним оквиром, повећаном концентрацијом медијског власништва и обесмишљавањем рекламног тржишта којим доминирају владине рекламе.


Како се наводи у извештају, не постоји ограничење износа новца који се може потрошити на референдумску кампању, упоредо са изборима, а коју је иницирала влада. Поред тога, потрошња на референдумске кампање није ограничена нити подлеже захтевима за обелодањивање или извештавање. Наводи се да "одређени број лица код ОЕБС-а изразио забринутост да овај недостатак регулативе олакшава значајну потрошњу владе на референдумску кампању".


У међувремену, опозиционе странке изразиле су забринутост због неједнакости у додељивању простора за билборде и плакате у оквиру кампање. Организација ОЕБС је утврдила да недавна промена у дефиницији пребивалишта може довести до "тактичке миграције бирача у поједине изборне јединице, са приближавањем изборног дана". Поштанско гласање Мађара који живе ван Мађарске такође је критиковано због ограничених безбедносних гаранција. Истакнуто је и да, за разлику од бирача без пребивалишта у Мађарској, грађани у иностранству који на дан избора имају пребивалиште у Мађарској не могу гласати поштом, већ само лично у дипломатским представништвима у иностранству, што често захтева да путују по више сати како би гласали, наводи ОЕБС.