Омикрон стиже са симтомима прехладе

Омикрон сој корона вируса присутан је у све већем броју земаља Европе, а први случајеви су недавно забележени и у Хрватској, Мађарској и Словенији. Британски научници су спровели истраживање којим су желели да утврде колико се симптоми омикрона разликују од делта соја, који је досад био доминантан.


Подаци до којих је дошла компанија ZOE and King's College, а објавио британски научни часопис British Medical Journal, показали су да је највише људи заражених омикрон сојем корона вируса од симптома пријављивало цурење носа, главобољу, умор, кијање.


Анализа је спроведена путем апликације међу зараженим грађанима Лондона, због тога што је омикрон сој присутнији у престоници него у другим деловима Велике Британије. Омикрон има 5 симптома који се разликују од делте - један се испољава само ноћу. На списку симптома које је објавила британска влада су и повишена температура, кашаљ те губитак чула мириса и укуса, што су били најчешћи симптоми прве варијанте коронавируса.


Тим Спектор, научник који се налази на челу истраживања омикрон соја, каже да је од британске владе тражио да се ажурира списак симптома још од појаве делта варијанте. Поруке које су слали из владе нису биле довољно јасне.


"Мислим да већина људи препознаје симптоме налик симптомима прехладе. Ја бих том списку једноставно додао да су 'симптоми налик симптомима прехладе'. Морамо образовати људе, вратити се основама и рећи: ако имате симптоме прехладе, држите се даље од људи. Не треба да чекате класичне симптоме ковида", рекао је Спектор.


Kако би упоредили симптоме делта и омикрон соја, истраживачи су узели податке о симптомима делта соја из октобра, када је тај сој био најдоминантнији и актуелне податке о омикрон соју. Прва анализа није показала јасне разлике између раних симптома делта и омикрон соја. Тим Спектор је напоменуо да је кључно да јавност буде свесна симптома због којих треба бити пажљив, нарочито у областима у којима постоји висока стопа заразе новим сојем.