Омикрон узима исти данак као кинески сој

Корона у Србији дневно односи око 60 живота, што је смртност једнака врхунцу званично дневно преминулих од кинеског соја у децембру 2020. и делта соја у новембру 2021.


Др Владан Чокић

Маске више не избегавају само млади, већ их, чак ни као модни детаљ, не носе ни старији од 30. На медије који су се ове седмице први усудили да обелодане вест да је у Србију стигао и нови сој омикрона, у коментарима грађани су осули паљбу готово истог интензитета какву су недавно због Новака Ђоковића усмерили на Аустралију. Забога, докад ће их више обмањивати да треба да се „шприцају новим дозама вакцине”? Сматрају да су две сасвим довољне јер корона пролази, тако је блага да готово не знају неког ко је сада није прележао на ногама. И онај ко се вакцинисао одустаје од треће дозе и оклева.


А антиваксери ликују. Док од почетка месеца, према званичним бројкама, корона у Србији дневно односи око 60 живота, што никако не осликава „благу” заразу, већ је, према статистици коју води и којом располаже др Владан Чокић, научни саветник са Института за медицинска истраживања, смртност једнака врхунцу званично дневно преминулих од кинеског соја у децембру 2020. и делта соја у новембру 2021. Значи, корона је и те како ту. Омикрон односи једнако живота као и претходни сојеви. Само што вирус то чини најлукавије до сада јер заварава благом клиничком сликом код већине оболелих, али је толико заразнији, толико раширен међу Србима да их једнако као раније убија. Исти траг је, пре него код нас, оставио у севернијим деловима континента, када је поменути научник, уз бројне колеге докторе, упозоравао и апеловао да се грађани вакцинишу. И напомињао да ако то не учине, онда они постају главни домаћини за ширење вируса и кривци што корона поново обара рекорде у одношењу живота. Све то показује и статистика.


– Код нас је против вируса корона с две дозе вакцинисана непуна половина укупног становништва, односно 47 одсто, док је поражавајуће да је трећу, бустер, дозу примила само четвртина, односно 26,5 одсто грађана. Велики број оболелих од омикрона наплаћује свој данак попуњавањем ковид болница и повећаним бројем умрлих и поред генерално блажих симптома. Научили смо да се препустимо корони, не да живимо с короном, што јако утиче на оптерећење здравственог система, односно на укидање годишњег одмора и скраћење боловања здравственог особља. Цену неодговорности плаћају и ризичне категорије становништва, старији и хронични болесници, не само здрављем већ и животом – наглашава др Чокић.


Он упозорава да, према подацима Републичког завода за статистику, након близу две године епидемије у Србији имамо биланс од 46.914 више умрлих заједно у 2020. и 2021. у односу на просек преминулих који је бележен на годишњем нивоу од 2011. до 2019. године. А званичан податак каже да је од стизања пандемије код нас до краја 2021. укупно преминуло 12.688 заражених ковидом 19.


– Поставља се питање од чега је онда у току пандемије преминуло преосталих 34.226 особа. Односно како је код нас само 27 одсто од укупно умрлих у 2020. и 2021. преминуло од ковида 19, а за исти период је, на пример, у Хрватској 75 одсто грађана усмртио вирус корона – пита Владан Чокић.


А умиру и они који брину о оболелима. И то у Србији приметно више него у окружењу, бар у неким периодима. То показују подаци Синдиката лекара, фармацеута и стоматолога (СЛФС), према којима су од марта 2020. до 7. фебруара 2021. од последица вируса корона у Србији преминула 104 доктора медицине, стоматологије и фармације. За то време у Албанији су преминула 33, у Хрватској два лекара.


Др Горица Ђокић, председница Главног одбора СЛФС, истиче да се до средине ове седмице број преминулих доктора код нас попео на 144. Неки су имали тек нешто више од 30 година, што се види на списку истакнутом на сајту синдиката. А колико нам је медицинских сестара корона однела, то нико прецизно не зна док се званично, према најавама из Министарства здравља, „по окончању епидемије не уради комплетна анализа”. Вероватно ће тада бити одговорено и на поменуто питање од чега је у последње две године код нас умрло чак 34.226 особа више него до сада.


Др Чокић наглашава да омикрон сој има 50 нових мутација у односу на прву, кинеску, варијанту короне и оне му омогућавају да пробија имунитет како оних који су прележали било који ранији сој ковида 19, тако и имунизованих, јер су вакцине прављене за почетни сој. Код вируса грипа се сваке године праве нове вакцине, па је сасвим очекивано да стигну нове и за корону. И да их грађани Србије примају. „Фајзер” их је најавио за март, а „Модерна” за јесен.


– Неко ће рећи, па док они направе нове вакцине вирус корона ће даље мутирати и правити нове сојеве. То је тачно, али ће нове вакцине покривати најскорије сојеве вируса корона и разлика у новим мутацијама биће мања, што ће ојачати имунитет вакцинисаних, који је битан и због постковид компликација. Омикрон сој има више подврста, имали су их и претходни сојеви, а у Србију је стигла и најновија подврста БА.2, која има чак 28 нових мутација, па је постојао предлог да се због тога прогласи за нови сој. Данска студија са 8.500 испитаника показала је да се нова омикрон подврста БА.2 један и по пут брже преноси и лакше пробија имунитет од најраширеније подврсте омикрона БА.1, која још преовладава код нас. Међутим, бустер доза садашње „рФајзерове” вакцине и даље 70 одсто штити од заражавања овом најновијом варијантом омикрон соја – подвлачи др Чокић и позива грађане да приме трећу дозу.