top of page

Опада број набавки са једним понуђачем

Број уговора о јавним набавкама који садрже само једну понуду почео је да опада у трећем кварталу ове године, што је позитиван развој са становишта обећања које је Мађарска дала Европској комисији у вези са фондовима ЕУ, саопштила је Управа за јавне набавке.Укупна вредност уговора о јавним набавкама износила је 3,628 милијарди форинти (8,8 милијарди евра) у првих девет месеци, што је скоро 50 одсто више у односу на исти период 2021. године, наводи се у саопштењу. У периоду јануар-септембар ове године завршено је 5.896 поступака јавних набавки, што је незнатно више у односу на исти период 2021. године. Према подацима Управе, удео поступака набавки са једном понудом обрачунатом по методологији ЕУ опао је на 26,8 одсто у августу и на 26 одсто. процената у септембру, у односу на 34 и 48 процената током истог периода године.


Власти су пролетос саопштиле да ће посебну пажњу посветити контроли поступака јавних набавки у настојању да побољша њихову ефикасност, а поступак прогласити неважећим ако буде достављена само једна понуда. Мађарска је преузела обавезу да до краја 2024. трајно смањи удео јавних набавки са једном понудом на испод 15 одсто, за набавке које се користе средствима ЕУ и домаћим новцем, саопштила је Управа.


Као позитиван тренд је наведено што су микро, мала и средња предузећа, као „мотори раста мађарске привреде", обезбедила укупно 1.784 милијарде форинти додељених у 4.986 процедура набавки током првих девет месеци.

Comments


bottom of page