top of page

Опозицила одбацила нацрт буџета

Мађарске опозиционе странке одбациле су владин нацрт буџета за идућу годину, који је представљен данас у парламенту, сматрајући да руководство земље њиме кажњава локалне самоуправе.Странка Јоббик тврди да буџет за 2021. годину представља својеврсни рат против локалних управа и назива га „буџетом освете“. Посланица Анита Поточка Кереши изјавила је на скупштинској расправи да влада кажњава Мађаре "због тога што су се прошле године на локалним изборима супротставили влади Виктора Орбана".


Она је упозорила да је буџет мање транспарентан од претходних, јер садржи само „нејасне назнаке“ износа додељених појединим пројектима. Додала је да је влада и протеклих година дала предност „улагањима тамо где олигарси блиски влади могу да пуне своје џепове“.


Посланик Данијел Карпат је рекао да Јобикови амандмани штите мађарске раднике и имају за циљ да натерају мултинационалне компаније и банке да сносе свој део јавних терета.


Лидер социјалиста (МЗП) Берталан Тот сматра да влада не троши довољно на здравство, социјалне услуге и стварање нових радних места, иако би буџет за следећу годину, по њему, требало да се односи на њихову обнову и стварање могућности за напредак на овим пољима.


"Нацрт буџета показује да влада није научила ништа за време епидемије. Током десет година владавине Фидеса, та странка је обезбедила место своје повлашћене елите поред ватре, али је остатак земље оставила поред пута", рекао је он.


Ференц Ђурчањ, лидер странке Демократска коалиција (ДК), рекао је да "на основу буџета, влада изгледа уморно, без маште" и да је "политички и интелектуално слаба". Влада се, сматра он, није суочила са стварним стањем у земљи.


Антал Чарди из зеленог ЛМП-а, каже да влада наставља да кажњава локалне самоуправе. Он истиче да буџет намерно продубљује социјалне разлике и буџетска средства претвара у инструмент за уцене.

Comments


bottom of page