Опозиција: Велике најаве су биле блеф

Мађарске опозиционе странке критикују владу због, како тврде, нејасних припрема за други талас епидемије корона вируса.


Након што се премијер Виктор Орбан обратио парламенту првог дана јесењег заседања у понедељак, вођа Јобикове посланичке групе Петер Јакаб, рекао је да је Мађарска на путу да изгуби битку против епидемије.


„Земља се суочава са тешким временом, јер поред борбе против вируса, мора да се бори и са премијером“, рекао је он и позвао владу да понуди бесплатно тестирање за грађане, исплати запосленима 80 одсто на име изгубљених зарада, продужи и повећа додатак за тражиоце посла и пружи могућност пензионисања особама старијим од 60 година, које су изгубиле посао због короне.


Лидер опозиционе Демократске коалиције Ференц Ђурчањ критиковао је владу „због тога што се није припремила за други талас епидемије током лета": „Они краду и лажу врло добро, али не знају да владају“, рекао је Ђурчањ.


Заменица лидра посланичке групе ЛМП Ержебет Шмуц, рекла је да је премијер „грозно несвестан свакодневних проблема и тешкоћа људи“, укључујући нагли раст цена хране. Доласком другог таласа епидемије, неизвесно је како се са њим може носити здравствени систем у земљи, рекла је она и указала на недостатак квалификованог медицинског особља.


„Овакав развој догађаја последица је лоше владине политике, укључујући ниске плате у здравству“, додала је она.


Лидер МСП-а Берталан Тот рекао је да земља није у стању да функционише када „они на власти гуше гласове слободе“. Захтевао је да се више новца стави на располагање људима који су остали без посла, као и локалним општинама и пензионерима. Тот је додао да празна пропаганда неће помоћи опоравку.


Вођа посланичке групе Парбесед (Дијалог) Тимеа Сабо, затражила је бесплатно тестирање на вирус корона и повећање плата за 50 посто у јавном здравственом сектору. Такође је позвала владу да уведе основни приход од гарантованих 100.000 форинти (око 300 евра) месечно, који би тражиоци посла. Она сматра да су се "велике Орбанове најаве у овој области", показале само као пуки блеф.