Опозиција: Желимо да Мађарска остане у ЕУ

Кандидати за премијера Мађарске из редова опозиционих партија послали су заједничко писмо шефовима држава чланица Европске уније, у којем истичу да би њихова земља требало да остане чланица ЕУ и након општих избора 2022. године.


У заједничкој изјави, Клара Добрев испред Демократске коалиције и либерала, Андраш Фекете-Ђер (Моментум), Петер Јакаб (Јобик), Гергељ Карачоњ (Парбесед, МСП, ЛМП) и Јожеф Палинкаш (Нови свет, Народна партија), истичу да се из резултата седнице Савета Европе види да је премијер Виктор Орбан јасно ставио до знања да намерава да изведе Мађарску из ЕУ.


"Опозиционе странке, с друге стране, потпуно јасно схватају да Мађарска има будућност само као чланица ЕУ. Ово писмо има за циљ да покаже снажну решеност потписника да Мађарску задрже у европској породици народа. Чланство земље у ЕУ такође подржава велика већина њених грађана", наводи се у писму.


„Виктор Орбан нема мандат да забије клин између наше земље и Европске уније и не може давати бесмислене предлоге за распад или паралисање наших заједничких европских институција у име нашег народа“, истакли су потписници у свом писму.