Опозиција и удружења наставника траже повлачење допуњеног наставног плана

Updated: Feb 8, 2020

Опозициона мађарска странка Парбесед поднеће Парламенту предлог за брисање измена и допуна Националног наставног плана (НАТ), које је влада објавила прошлог петка. "Нацрт одражава крајње десничку идеологију владајуће странке Фидес", рекао је посланик Парбеседа Бенце Тордаи.


Тордаи је рекао да је на примеру мађарске књижевности и историје нарочито очигледно да „Фидес покушава да прогура своју радикалну десничарску ултраконзервативну идеологију“. Он је позвао владу да се консултује са професионалним организацијама, како би се створио наставни план и програм високог квалитета који се заснива на консензусу.


У међувремену, лидер посланичке групе Демократска коалиција Гергељ Арато, оптужио је државног секретара Бенцеа Ретварија да је "прекорачио црвену линију" у спору око НАТ-а, и цитирао Ретваријев запис на Фејсбуку да "није изненађујуће што је Удружење наставника историје изложило "коментаре од којих се човеку диже коса", у вези са новим наставним планом и програмом, "с обзиром на подршку коју су годинама добијали од америчког финансијера Џорџа Шороша". Арато је оптужио Ретварија да је чланове Удружења наставника историје представио као "Шорошеве агенте", додајући да је став владе према професионалним организацијама "шокантан и неприхватљив".


Државни секретар за јавно образовање Золтан Маружа рекао је да критике опозиције нису ништа ново. „Они су против свега што јача национални идентитет, зато што не желе да сачувају Европу нација. Уместо тога, они желе да створе Европу пуну миграната, ону без идентитета, са слабим националним државама и школама у којима ученици не морају имати ни национални ни родни идентитет. Ми то не желимо", додао је Маружа.