top of page

Опозиција критикује Орбанов говор

Мађарске опозиционе странке реаговале су на говор премијера Виктора Орбана о стању нације, оценивши да "није успео да се позабави правим проблемима Мађарске".Коментаришући данашњи Орбанов говор у коме се оцењује стање у земљи током прошле године, Демократска коалиција је у свом саопштењу навела да је Орбан „очајнички покушао да објасни неуспехе своје владе у последњих 12 година". Ова левичарска партија је саопштила да је Орбан постао изолован у Европи и да је изгубио финансирање од стране ЕУ, као и своје европске савезнике.


Лидер десничарске партије Јобик Матрон Ђенђоши, рекао је да Орбан представља „опасност за Мађарску“ и назвао премијера „последњим Путиновим савезником у Европи, који је желео да Мађарска изађе из Европске уније“.


„Орбан проповеда мир, али је у рату са својим европским савезницима. Под Орбановим надзором, Мађари су били сведоци највеће инфлације цена хране у Европи", рекао је он и оптужио премијера да води „рат против наставника“ и „вара медицинске сестре“ због обећаног повећања плата.


Посланик ЛМП-а Мате Канас-Нађ рекао је на видео-снимку, на Фејсбуку, да је Орбан у свом говору избегао одговорност и да није објаснио како влада намерава да се носи са „загушљивом енергетском зависношћу земље".


Радикална странка Наша домовина је саопштила да је Орбан у свом говору требало да открије план за стварање националне економије засноване на прехрамбеној индустрији, са циљем да се заустави „брутална инфлација". Они истичу да је становника све мање, да су Мађари све сиромашнији и да је људима тешко да приуште себи и основне намирнице.


Лидер либералне партије Моментум Ференц Геленчер, истакао је у саопштењу да је политика у Мађарској „ноћна мора“ и скуп „лажи слепих популиста“. Рекао је да ограничења цена не функционишу и да "Орбаново друштво засновано на раду не пружа сигурност за живот". Штавише, рекао је да је под владом Фидеса „Русија наш пријатељ, а ЕУ наш непријатељ“.


Агнеш Кунхалми, копредседница Социјалистичке партије Мађарске (МСП), рекла је да је Орбан кривицу за невоље земље пребацио са сопствене политике на факторе као што су рат и ЕУ и да је „поновио лаж да је опозиција је проратна”. Такође, Орбанова оптужба да је опозиција тражила укидање ограничења цена је неистинита, рекла је она.


Либерална партија Парбесед је у саопштењу навела да је Орбан у свом говору требало да призна да је мађарска инфлација у сфери хране 2022. била на врху европске листе и да су породице преплављене рачунима за комуналне услуге које нису у стању да плате. Орбан, додаје се, "такође није успео да преузме кривицу да је Мађарска срамота Европе“ и да призна да је сам подржао руског председника Владимира Путина."

Comments


bottom of page