Опозиција обећава боље дане у здравству

Уједињена опозиција Мађарске планира да потроши додатних 1.200 милијарди форинти (3,4 милијарде евра) за четири године на здравство, рекао је њен кандидат за премијера Петер Марки-Зај.


Додатно финансирање би реформисало здравствену заштиту у складу са европским тржишним принципима, уместо садашњег централизованог „комунистичког система“, рекао је Петер Марки-Зај на конференцији за новинаре испред окружне здравствене клинике у Будимпешти.


Он је оптужио владу Фидеса да здравство посматра искључиво као посао и да јавно здравство води тако да једина преостала опција за болесне буде коришћење болница у власништву „Фидесових олигарха“. Он је обећао да ће обновити здравствену заштиту у Мађарској и да ће је финансирати кроз јединствени национални модел осигурања.


Истакао је да ће пацијенти који чекају више од шест месеци на операцију бити упућени код приватног лекара и да ће држава платити такве рачуне. Марки-Заи тврди да поседује „инсајдерске информације“ које сугеришу како је Фидес планирао да приватизује здравство након избора.


Он је рекао да Мађари тренутно плаћају 30 одсто трошкова здравствене заштите из свог џепа, што је по њему највиша стопа у ЕУ. Финансирање мађарског здравственог система, рекао је, повећало би се на 7 одсто бруто националног производа, са садашњих 4,5 одсто. Марки-Зај је такође обећао здравственим радницима и „значајно повећање плата“.