Опозиција од суда тражи поништење закона

Мађарске опозиционе странке обратиле су се Уставном суду, тражећи поништавање закона који јавни новац усмерава у приватне фондације.


Опозиционе странке Јобик, Мађарска социјалистичка партија (МСП), Демократска коалиција (ДК), ЛМП и Дијалог одржале су заједничку конференцију за новинаре, на којој је лидер ЛМП-ове посланичке групе Ласло Лорант Керестеш оптужио владу за приватизацију државног новца намењеног високом образовању и омогућавање „кадровима странке Фидес да располажу са око 1.000 милијарди форинти (2,9 милијарди евра) јавних средстава“.


Заменик лидера Јобика Ђерђ Силађи позвао је Уставни суд да „помогне опозицији да заштити државну имовину“, додајући да Мађарском „влада мафија већ 11 година“.


Гергељ Арато из ДК рекао је да је закон довео до присвајања јавних средстава, при чему је одређена имовина у потпуности уклоњена из власништва државе.


Посланик Дијалога Бенце Тордаи, оптужио је премијера Виктора Орбана за изградњу паралелне државе која ће бити у потпуности под његовом контролом. Он је истакао да су владини функционери „лопови који воде неолибералну политику, а читаву деценију промовишу супротно“.