Опозиција о новим Орбановим мерама

Мађарске опозиционе странке поздравиле су мере које је јуче донела влада премијера Орбана у циљу санирања штете коју корона вирус проузрокује у сфери економије. Међутим, опозиција сматра да ту не сме да се стане, већ да су потребне и нове мере.Лидер опозиционе Мађарске социјалистичке партије (МСП) Берталан Тот, поздравио је што је влада "пракитчно применила у пракси предлоге мера његове странке" и позвао на предузимање даљих корака. Он је критиковао то што су само поједине области заштићене од последица актуелне ситуације и упозорио да најављене мере неће решити проблеме свих малих и средњих предузећа.


Казао је да је неприхватљиво да влада, у ванредним околностима, и даље препушта послодавцима осигурање егзистенције запослених. Он је позвао на свеобухватни споразум између синдиката и организација послодаваца, који би покривао све области. Такође је позвао на забрану отпуштања запослених у мултинационалним организацијама.


Двојица посланика десно оријентисаног Јобика позвала су Мађаре да не напуштају своје домове уколико не морају да обављају неке хитне послове и да набаве средства и опрему за заштитну здравља. Јанош Штумер и Ђерђ Ласло Лукач траже од владе нове пакете мера, који би укључивали формирање општег фонда за заштиту радних места за све секторе и увођење мораторијума на плаћање рачуна домаћинстава.


Представници зеленог ЛМП-а рекли су да захтевају строжија правила на радним местима, као што је наређења о обавезном коришћењу маски за лице у јавним институцијама, продавницама и јавном превозу. ЛМП такође позива на затварање отворених пијаца, рекао је Ласло Лорант Керестеш на онлајн конференцији за штампу.


Предлози ове странке за подршку економији укључују покретање система државних субвенција за услуге неге старијих особа, успостављање програма подршке онима који губе посао, односно увођење мораторијума на отпуштање, као и обуставу неких инвестиционих пројеката, рекао је Керестеш.