top of page

Опозиција о разговорима са Макроном

У вези са управо завршеном посетом Емануела Макрона Будимпешти, канцеларија опозиционог градоначелника Будимпеште издала је саопштење у којем се каже да су француски председник и мађарска опозиција "сагласни у ставу да је свима потребна снажна Европа".


У саопштењу које су потписали Гергељ Карачоњ, градоначелник Будимпеште, Петер Марки-Зај, кандидат опозиције за премијера, ЕУпосланица из ДК Клара Добрев и ЕУ посланица Ана Донат, која предводи Покрет Моментум, каже се да се њихови европски планови у великој мери поклапају са идејама Француза.


„Док се мађарска опозиција и француски председник слажу око потребе за јаком, успешном Европом, премијер Виктор Орбан фаворизује оне који слабе Европу“, наводи се у саопштењу, у којем је Орбан оптужен да је "Мађарску свео на зону руског и кинеског утицаја".


Опозиционари су такође истакли своју забринутост због сумњи у нерегуларност општих избора у Мађарској следећег пролећа и оптужили владајуће странке да користе „методе руске пропаганде“. У саопштењу се оптужује владајућа партија Фидес да је „запленила, присвојила и затворила скоро све независне новинске куће“, као и да је „прилагодила себи изборни закон“.


Што се тиче владавине права и финансирања Европске уније, у саопштењу се наводи да европски порески обвезници пуне џепове олигарха, уместо да финансирају мађарско друштво. Они су такође истакли ситуацију у којој се налазе мађарске локалне самоуправе, оптужујући Орбанову владу да је локалним саветима одузела њихове приходе као казну гласачима који су рекли не градоначелницима Фидеса на последњим локалним изборима.


Пре састанка са опозицијом, Макрон је разговарао са мађарским државним врхом, а потом је посетио јеврејско гробље у Козминој улици и положио венац на гроб мађарске филозофкиње Агнеш Хелер.

Comments


bottom of page