Опозиција планира реформу здравства

Опозиционе странке обећале су да ће успоставити независност Министарства здравља, преиспитати статус запослених у тој области и смањити листе чекања, уколико добију прилику да формирају владу после наредних избора.


Золтан Комароми из Демократске коалиције (ДК) рекао је на онлајн конференцији за новинаре да је пандемија корона вируса показала „шта је влада урадила здравственом систему у протеклих 11 година“: "Очекује се да ће број преминулих достићи 40.000 до краја године. Број тестова обављених у уторак био је 15.500, што је нечувено низак број, а 20 одсто тестираних је било позитивно. Све то је слаб учинак у међународним оквирима“, рекао је он.


Посланик Јобика Ласло Ђерђ Лукач, рекао је да је стопа смртности од ковида у Мађарској у трећем таласу пандемије била међу највишима у свету. Он је рекао да влада није успела да се припреми за трећи талас и променила је статус здравствених радника усред пандемије, па су многи морали да напусте посао. Лукач је рекао да ће, ако уједињена опозиција победи на изборима следећег пролећа, повратити статус јавних службеника запосленима у здравству. Плате ће бити додатно повећане, а они биће успостављено независно Министарство здравства, које ће организовати овај сектор, рекао је он.


Габор Хаваши из покрета Моментум, приметио је да Мађари све више троше на приватну здравствену заштиту. У међувремену, земља води на ЕУ листи по броју умрлих од рака, рекао је он.


"Ако дође на власт, опозиција ће реорганизовати здравствени сектор како би повећала ефикасност и смањила листе чекања, као и унапредила методе превенције и раног откривања, а све то како би се побољшале шансе оболелих од рака", рекао је он.


Финансирање, по њему, треба прилагодити „стварним трошковима прегледа и интервенција, а плате треба да буду подстицај за будуће резултате".