Опозиција представила социјални програм

Економска и социјална политика премијера Виктора Орбана су пропале, речено је на заједничкој прес конференцији опозиције, која је представила свој социјални програм.


Мате Канас-Нађ (ЛМП)

Мате Канас-Нађ, који је представљен као портпарол за социјална питања владе у сенци Петера Марки-Заја, кандидата за премијера, рекао је да инфлација у Мађарској "расте до неба", да су друштвене неједнакости „ослобођене“ и да се сиромаштво повећава.


"Ако опозиција формира следећу владу, биће повећане породичне накнаде, покренућемо програм субвенционисаног изнајмљивања станова, а људи који брину о особама са инвалидитетом више неће бити занемарени", рекао је он.


Андраш Јамбор, кандидат Парбеседа и опозиционог савеза за парламентарне изборе следеће године, рекао је да Мађарска више од деценије има стамбену кризу: "Влада је отказала једини велики пројекат за смештај студената, назван Студентски град, а уместо тога планира да гради кинески приватни универзитет који ће земљу довести до задуживања. Цене некретнина су у Будимпешти порасле за 10 одсто за годину дана, а 62 одсто људи од 18 до 34 године живи са родитељима. Иако имају посао са пуним радним временом, око 70 одсто Мађара од 25 до 34 године и живи у родитељским породицама и не могу себи да приуште сопствени дом", додао је он.


Када нова влада дође на власт, рекао је он, биће покренут нов програм стамбених субвенција, проширене опције које се нуде послодавцима решавање стамбених питања запослених, а покренуће и програм авансне штедње за куповину кућа.


"Присилно исељавање станара који не могу да отплате своје хипотеке, обрачунате у страној валути, биће обустављено на неодређено време и биће основан фонд за обештећење оних који су због тога изгубили своје домове", истакао је он.


Лајош Корож из МСП-а, рекао је да ће локалне самоуправе поново бити задужене за пружање помоћи грађанима у кризним ситуацијама. Обећао је да ће, у случају да опозиција састави нову владу, плате социјалним радницима бити повећане за 50 одсто, а распон услуга социјалних установа проширен.