Опозиција против нацрта буџета за 2023.

Владин нацрт буџета за 2023. предвиђа да се доношење "оштрих мера штедње” пребаци на локалне самоуправе, рекао је данас градоначелник Будимпеште Гергељ Карачоњ, додајући да опозиционе странке планирају да поднесу пакет амандмана.Карачоњ је на конференцији за новинаре рекао да су предлози опозиције усмерени на обезбеђивање оперативности општина „у овим тешким временима“. За Будимпешту је кључно да се пакет усвоји, али би предлози такође обезбедили „важне могућности за све локалне самоуправе", рекао је Карачоњ после разговора са представницима опозиције.


Влади је, додао је, недостајала храброст да сама донесе мере штедње. Излажући детаље предлога опозиције, Ержебет Ђ. Немет, заменица лидера Демократске коалиције, рекла је да би "порез солидарности“ за локалне самоуправе требало да буде смањен на ниво из 2019, када је Будимпешта морала да плаћа годишње 10 милијарди форинти (25 милиона евра). Очекује се да ће Будимпешта 2022. платити 36 милијарди форинти, а следеће године 56 милијарди, ако владин нацрт буде усвојен у непромењеној форми, рекла је она.


Према њеним речима, Будимпешта ће следеће године морати да плати много већу суму за енергију, пошто су општине уклоњене из програма ограничења цена енергије.


Ребека Сабо, посланица партије Парбесед, рекла је да би порез на возила требало да се врати општинама из централне касе и да се локалним самоуправама да 25 одсто акцизе на горива за одржавање путева. Такође, централни буџет треба да исплати Будимпешти 6 милијарди форинти за обнову Ланчаног моста. Ту суму је влада раније обећала, додала је она.


Золтан Вајда, социјалистички шеф Парламентарног одбора за буџет, предложио је да влада и град Будимпешта узму подједнак удео у финансирању градског јавног превоза и позвао да се граду обезбеде новчана средства за куповину нових возила, додајући да би они који добију месечне карте за јавни превоз требало да буду ослобођени ПДВ-а.


Одговарајући на питање у вези са ранијим предлогом да се уведе такса за возаче током шпица, Карачоњ је рекао да ће градско веће започети консултације са грађанима у септембру, али је додао да такви планови „нису целисходни у тренутној ситуацији“ и да неће подржати такав предлог.