Опозиција против увођења ванредног стања на неодређено време

Пошто мађарска опозиција не верује влади премијера Виктора Орбана, неће јој дати посебна овлашћења на неодређено време, саопштиле су данас опозиционе странке у заједничком саопштењу.


Опозиција се јуче изјаснила против владиног закона за поступање у условима епидемије, јер у њему не постоји временско ограничење за уведено ванредно стање. Левичарско-либерална Демократска коалиција (ДК), социјалисти (МСЗП), левичарски зелени Парбесед, десничарски Јобик, центристички зелени ЛМП, центристичко-либерални Моментум и либерали, заједно са независним посланицима Бернадет Сел и Акошем Хадхазијем, у данашњој заједничкој изјави кажу да Орбанову владу сматрају неспособном за решавање кризе.


"Влада види Мађаре и њихове изабране представнике као противнике које треба победити, а не као партнере", истакнуто је у саопштењу.


"Опозиција, насупрот томе, види потребу да заједно делују, планирају и доносе одлуке. Влада, међутим, спречава милионе Мађара и њихове представнике да то чине. Епидемија је наш заједнички непријатељ, али остаци наше слободе и демократије су наше заједничко благо. Морамо да бранимо оно што је остало од наше државе чак и када штитимо своје здравље и животе“, саопштила је опозиција.