Опозиција се обраћа Уставном суду због "пљачке"

Опозиционе странке обратиле су се Уставном суду Мађарске због контроверзног закона који преусмерава рад неколико универзитета и вредну државну имовину у фондације, на челу са људима блиским владајућој партији. Иако је премијер Орбан говорио о "конкурентним и о идеолошким разлозима", познати конзервативни правник Андраш Јакаб критикује закона, тврдећи да је у супротности са демократским принципима и међународном праксом.Закон о фондацијама, који уводи нов начин управљање имовином од јавног значаја и који је Мађарски парламент усвојио прошлог уторка, наводи укупно 32 фондације, од којих ће 21 бити задужена за управљање високошколским установама. Закон је у јавности жестоко критикован јер, према критичарима, држава губи надзор над хиљадама милијарди форинти из јавних фондова, а и одређени број владиних и Фидесових политичара или личности лојалних влади, именован је у чланство ових фондација, односно управних одбора.


Многи се прибојавају да Фидес и премијер Орбан овим желе да задрже свој утицај у управљању државном имовином и изграде паралелну државу, за случај да изгубе власт на следећим изборима.


Савез опозиционих странака затражио је од Уставног суда да поништи закон и апеловао на владу да „престане да пљачка земљу“. У њиховој изјави каже се да је „неприхватљиво да Орбанова влада, плашећи се изборног пораза 2022. године, завлачи јавна средства у своје сламарице“. Званично образложење владе да је реч о "већој аутономији и загарантованој финансијској добити" опозиција назива "чистом лажи“, напомињући да су најбољи универзитети у Европи у државном власништву.


„Ово није ништа друго до грабљење новца и моћи“, стоји у саопштењу опозиционог савеза, који се обавезао да ће „вратити народна средства након промене власти 2022. године, уколико Уставни суд поново покаже да је пука марионета Фидеса“.


У свом недељном интервјуу државним медијима, премијер Орбан је говорио и о реструктурирању и поновио владине аргументе о наводној нефлексибилности и неефикасности старог система и мађарског високог образовања у целини. Такође је окривио социјалистичко доба у Мађарској, рекавши да ће универзитети сада бити у бољем положају. Према његовим речима, "најбољи светски универзитети раде по том моделу".


Како је рекао, напади левице на промене су политички мотивисани: "Разлог је то што је левица у Мађарској интернационалистичка творевина, док су универзитети националне институције. Не желимо да они постану глобалисти и изгубе свој национални карактер. Наравно да се морају уклопити у међународни простор, где се морају такмичити, али као мађарски универзитети. Иначе, када поставимо ове темеље, за чланове управних одбора бираћемо људе који имају национални приступ. Не могу од срца да номинујем некога ко ће бити интернационалистички, тј. глобалистички оријентисан. Веома је добро што смо сада, када имамо националну владу, поставили наше универзитете на дугорочно предвидив пут, јер ће на тај начин они остати у националном интересу и блиски нашем начину размишљања“, рекао је Орбан.


Познати конзервативни стручњак за уставно право, међутим, види паралеле између данашњих реформи и одређених приватизационих тенденција пре промене режима, с краја осамдесетих година. Андраш Јакаб износи пример када је бивша владајућа Социјалистичка партија, видевши да њена политичка моћ слаби, почела да прикључује државну имовину приватним компанијама.


"Али, док је пре три деценије држава добијала новац у замену за продату имовину, данас то није случај, већ се она поклања, тј. отима", рекао је Јакаб и нагласио да у међународној пракси није наишао на овакав пример.


"За мене је запањујуће то што чак и сам нови закон занемарује позивање на било који од тих примера", каже овај правник.