top of page

Опозиција тражи да грађани бирају шефа државе

Европска посланица и један од лидера опозиционе Демократске коалиције (ДК) Клара Добрев, каже да њена странка већ прикупља потписе потписе подршке предлогу да бирачи директно одлучују ко ће бити следећи председник Мађарске. Слично предлажу и друге опозиционе странке.Клара Добрев је у својој објави на Фејсбуку рекла да је премијер Виктор Орбан одлучио ко су била претходна три председника Мађарске, „а сви знамо како је то испало”. Она подсећа да је први шеф државе „плагирао половину своје докторске дисертације“, да је други био „машина за потписе, лишена сопственог мишљења“, "да би на крају изабрао некога ко је дао председничко помиловање помагачу осуђеног педофила".


ДК ће, додала је она, предложити да, као и већина других европских земаља, народ директно бира шефа државе. Потписи ће, како је рекла, бити прикупљани на уличним штандовима и преко интернета.


Странка Јобик је саопштила да ће затражити ванредну седницу парламента на којој ће предложити закон о директном избору председника републике. Ова десничарска странка је прошле године предложила посланицима да промене начин избора шефа државе, али је владајућа већина из Фидеса то одбила, рекао је Бренер Коломан, Јобиков кандидат за градоначелника Будимпеште, на конференцији за новинаре.Comments


bottom of page