Опозиција тражи оставку шефа парламента

Уједињена мађарска опозиција затражила је од председника парламента Ласла Kевера да поднесе оставку, оптуживши га за "хушкање јавности против уједињене опозиције" и "политички притисак на руководиоце тајних служби".


Kако је објавио бриселски портал Еурактив, позивајући се на писање мађарског портала Телекс и аудиозаписе до којих је дошао Центар за истраживачко новинарство Директ36, Kевер је на састанку са представницима обавештајне службе рекао да је "опозиција највећа претња по мађарску националну безбедност".


„Мађарској политичкој сцени недостаје јединствено схватање државе и нације“, рекао је Kевер у обраћању актуелним и бившим шефовима цивилних обавештајних служби Мађарске.


Kако се може чути на снимку до којег је дошао Директ36, Kевер каже да „у оквиру мађарске политике постоје две визије државе и нације које се, практично, међусобно искључују“. Говорећи о владајућем Фидесу, он је рекао да „део актера мађарске политичке сцене мисли, верује и ради за независну државу и самосвесну нацију“ док, како је наставио, „други део политичке класе делује у политичкој традицији државе која се самонапушта и нације која се самоумртвљује“.


„Сматрам ову политичку ситуацију најопаснијом претњом по националну безбедност, од свих са којима се Мађарска данас суочава“, рекао је Kевер и додао да највише поверења да ће заштитити земљу од претњи има „управо у актуелне и будуће руководиоце и особље обавештајних служби“.


У саопштењу које је објавила 27. новембра, Уједињена опозиција позива Ласла Kевера да поднесе оставку на своју функцију јер, како се наводи, „хушка против уједињене опозиције, на начин који подсећа на најмрачније диктатуре и врши политички притисак на руководиоце ових служби“, пренео је Еурактив.