Опозиција тражи расплет афере "Пегаз"

Атила Мештерхази (МСП), заменик шефа парламентарног Одбора за спољне послове, обратио се генералном директору Канцеларије за заштиту Устава (АХ) и поставио питање о употреби шпијунског софтвера Пегаз, израелске производње, у Мађарској.


Атила Мештерхази

Мештерхази је на интернет конференцији за новинаре, након састанка са Саболчем Бардошем, генералним директором Канцеларије, рекао да му није речено да ли мађарска влада користи шпијунски софтвер. Генерални директор није био овлашћен да открије да ли су они који су наведени у медијима заиста надзирани помоћу Пегаза, додао је он.


Мештерхази је рекао да му је Бардош рекао да ниједан посланик није био под надзором у последње време. Он је такође цитирао генералног директора АХ-а који је рекао да агенција није бирала своје циљеве на основу њиховог посла или позиције. Ако АХ жели некога да надзире, мора се обратити Специјалној служби за националну безбедност и затражити дозволу од суда или министра правде, рекао је Мештерхази, цитирајући Бардоша.


Функционер МСП-а је рекао да је, пошто је Специјална служба за националну безбедност користила средства за надзор попут Пегаза, заказао састанак са шефом те агенције за следећу недељу. Такође је рекао да је затражио пријем код министра правде пре месец и по дана, али да још није добио одговор.


Мештерхази је предложио да парламентарни Одбор за националну безбедност формира истражни одбор који ће испитати случај Пегаз. Прошлог месеца, Агенција за заштиту података саопштила је да је покренула званичну истрагу о извештајима медија да је шпијунски софтвер, лиценциран код израелске НСО групе, коришћен за хаковање мобилних телефона одређених особа у више земаља.