Опозиција честита Бајдену, власт уздржана

Док опозиционе странке у Мађарској са великим одушевљењем коментаришу вест о победи Џоа Бајдена на председничким изборима у САД-у и честитају му на том успеху, представници власти су за сада веома уздржани када је реч о овој теми.


Према градоначелнику Будимпеште Гергељу Карачоњу, Доналд Трамп је био "добар за Орбана, али ће Џо Бајден бити добар за Мађарску": „Бајден цени владавину закона, људска права и људско достојанство. Са њим се нормалност враћа у Белу кућу", написао је Карачоњ на Фејсбуку.


Андраш Фекете Ђер је у име странке Моментум написао на Фејсбуку да је америчка ноћна мора готова, а онда се окренуо резултатима са домаћег аспекта: „Прошли смо озбиљне четири године: под Трампом су САД - на највеће задовољство Виктора Орбана - гледале готово у тишини док је Мађарска постајала гнездо за агенте источних диктатора, са руском шпијунском банком и кинеском фабриком шпијуна. Томе је сада крај. Администрација Џоа Бајдена биће природни савезник Моментума у наредне четири године“, написао је он.


Лидер Демократске коалиције (ДК) Ференц Ђурчањ је кратко објавио: „Па, онда је то у реду. Свака част! Надамо се да ће свет бити мало бољи.“


Бајденову победу такође је поздравио и Јобик. Према тој странци, Трамповим поразом поражена је „популистичка лаж, масовна манипулација која је постала свакодневна пракса“. Из ове странке поручују да су "превладали нормалност и трезвеност људи" и да је Бајденова победа "веома лоша вест за популисте и врло лоша за Виктора Орбана". Према Јобику, мађарско-амерички односи могли би да уђу у ново поглавље јер ће, како истиче ова партија, „ово коначно бити прилика да заједно са Сједињеним Државама сломимо моћ популистичких, нелибералних деспота“.


Агнеш Кунхалми, копредседавајућа МСП-а, такође је честитала Бајдену. Према њеним речима, демократија се показала као "једино средство за самокорекцију". Она је на Фејсбуку написала да се амерички народ борио „не да укине популистичку десничарску Трампову политику искључујућих, варљивих и себичних одговора на нове изазове, већ да преиспита најважније вредности наше цивилизације, попут људског достојанства, поштовања једних према другима и једнакост". Она изражава наду да ће, у овом духу, ускоро доћи време промена и у Мађарској.


ЛМП је такође честитао Бајдену, чији избор, како кажу, "даје свету наду да ће се Сједињене Државе поново придружити Париском климатском споразуму и активно се борити за ублажавање климатских промена које прете нашем свету", како је то написала Ержебет Шмук на својој Фејсбук страници.


Када је реч о реакцијама владајућег Фидеса, директор за комуникације те странке, Иштван Холик, поделио је објаву на Фејсбуку у којој није честитао новоизабраном америчком председнику, али је захвалио Трампу за залагања у протекле четири године. Према Холику, захваљујући Трампу, мађарско-амерички односи постали су одлични.


„Надамо се да администрација Џоа Бајдена неће поткопати заједничке резултате из идеолошких разлога“, додао је Холик, који је раније био владин портпарол.


Тамаш Дајч, члан руководства Фидеса и посланик у ЕП-у, оценио је америчке изборе из перспективе мађарске унутрашње политике. „Раније смо два пута победили са две трећине, када је Бајден био потпредседник САД-а. Сада ћемо то поновити под Бајденовим председавањем."