Опречне информације о уласку у Србију

Заменица директора Института „Батут” Дарија Кисић Тепавчевић негирала је наводе из Градског завода за јавно здравље о могућности накнадног тестирања и прекида кућне изолације за држављане Србије који долазе из иностранства и поновила да српски држављани у земљу могу да уђу само са негативним ПЦР тестом, не старијим од 72 сата, а у супротном морају 14 дана да буду у кућној изолацији. То је једина, валидна одлука Кризног штаба, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић за Танјуг.


О другим питањима, попут могућности бесплатног тестирања, којим би, уколико је тест негативан, могла да се прекине двонедељна кућна изолација није уопште било речи, истакла је Кисићева. Она је објаснила да по усвојеном протоколу страни држављани који желе да уђу у Србију морају да имају негативан ПЦР тест на присуство вируса корона, не старији од 72 сата.

Препоручује се, подсећа, да и грађани Србије који долазе из иностранства, имају тај тест, не старији од 72 сата, а уколико га немају, свакако могу да уђу у своју земљу, али у том случају добијају решење о стављању под здравствени надзор у трајању од 14 дана, преноси Танјуг.

За све српске држављане, уколико путују у земљу која захтева овакво тестирање, биће омогућено комерцијално тестирање, на лични захтев, и у зависности од земље у коју путују, додала је она.

„То је једино што је донето и што је одлука Кризног штаба”, подвукла је Кисићева. Она је истакла да о могућности бесплатног тестирања, којим би, уколико је тест негативан, могла да се прекине двонедељна кућна изолација није уопште било речи на седницама Кризног штаба.

То се, каже, можда може разматрати, да би се смањио период кућне изолације, али о трошку заинтересованих: „Уколико у том моменту имамо довољан капацитет, могло би да се размотри, да то буде опет тест на лични захтев, о сопственом трошку. Али, у овом моменту таква одлука није донета. Једино тест , не старији од 72 сата или кућа изолација. Ништа друго није ни речено, нити је разговарано, нити је валидно у овом моменту”, рекла је Кисићева.

Она је подсетила да грађани који уђу у Србију добијају, што је био случај и до сада, решење о стављању под здравствени надзор од две недеље, у којем, се наводи контакт особа територијалног завода или института.