top of page

Оптужнице за уцењиваче Боркаија

Главно тужилаштво у Будимпешти подигло је оптужнице против шест особа у вези са тајним снимањем и уценама у секс-скандалу бившег градоначелника Ђера из редова Фидеса Жолта Боркаија и његових пословних сарадника, после чега је он био принуђен да поднесе оставку и повуче се из политике.


Као што смо извештавали, пре општинских избора 2019. године, интернет страница „Ђавољи адвокат” почела је да објављује приче, а касније и видео записе о путовању јахтом тадашњег градоначелника Ђера Жолта Боркаија и појединих локалних бизнисмена, укључујући власника ланца коцкарница и адвоката Золтана Ракош-фалвија, чији су послови са произвођачем аутомобила Ауди тада били предмет сумњи.


На снимцима се Боркаи и његови сапутници на јахти могу видети у сексуалним односима са проституткама, а наводно је забележено и како конзумирају опијате. Иако је бивши олимпијски шампион потом победио на изборима за градоначелника Ђера, неколико дана након гласања поднео је оставку, како би се потпуно одвојио од политике.


Док је полиција прилично брзо затворила случај, са истрагом о оптужбама за корупцију то није случај, као ни када је реч о околностима под којима је начињен и објављен снимак сексуалног скандала. Раније је полиција оптужила Чабу Цегледија да стоји иза блога „Ђавољи адвокат”, иако овај адвокат и функционер опозиционе Демократске коалиције негира било какву умешаност у то.


Најновији потез полиције везан је за снимање и уцене, за шта су власти оптужиле укупно шест особа. Према оптужници, жену која је начинила снимак у мају 2018. године, на то су мотивисали пријатељица и њен супруг, како би касније уцењивали актере скандала, а заузврат јој је обећано 100.000 форинти (269 евра). Она је то и учинила, а потом је троје оптужених учествовало у изнуди. У марту 2019, једна од три споменуте особе је посетила једног од актера на снимку и затражила 12 милиона форинти, како видео не би био објављен, али је жртва понудила 10 милиона (2.694 евра), с тим што су у покривању тог трошка учествовали и други учесници путовања.


Неколико дана касније, једна од жртава је предала новац, који је потом стигао уцењивачима. Међутим, један од оптужених је потом додатно уцењивао оштећене, тражећи још 10 милиона форинти, што су они одбили да плате.


Главно тужилаштво предложило је новчану казну за жену која је начинила видео-снимак, а затворску и новчану казну за њених пет саучесника, који су такође оптужени за уцену.

تعليقات


bottom of page