Општине критикују план за одузимање станова

Председници будимпештанских општина (округа) критиковали су владин предлог за приватизацију станова који су до сада били у њиховом власништву, а који су коришћени за изнајмљивање угроженим грађанима, уз симболичну кирију.


Антал Чарди (ЛМП)

Посланик ЛМП-а Антал Чарди рекао је на конференцији за новинаре да ће предлог, који је парламенту поднео Ласло Бороц из Фидеса, „заувек уништити систем приступачних станова за изнајмљивање сиромашним грађанима“. Локалне самоуправе тренутно поседују стотине хиљада таквих станова и у будућности не би могле да надокнаде тај фонд, ако им он сада буде одузет, рекао је он и оптужио владу да жели да имовину у власништву општина преда "људима, односно инвеститорима блиским влади".


Марта Насаљи из Парбеседа (Дијалога), која је иначе начелница првог округа Будимпеште, рекла је да ће локалне самоуправе изгубити десетине милијарди форинти ако предлог буде одобрен. По том закону, како је истакла, општине ће бити обавезне "да продају своју имовину за ситниш".


Андраш Пико, начелник 8. округа Будимпеште, који је изабран за независни кандидат, каже да ће његова општина изгубити око 90 милијарди форинти (256,4 милиона евра) ако предлог буде усвојен. Он истиче да приступачно становање стуб социјалног мира и да би имовину у власништву општина требало повећати, а не одузимати.


Занимљиво је и да су неки Фидесови председници општина критиковали предлог закона о продаји станова. Начелница 9. округа Кристина Барањи рекла је да је њена општина окончала „праксу да Фидесовим пријатељима плаћа реновирање станова новцем из ЕУ“. Према њеним речима, "нови закон има за циљ да обнови тај процес, на штету сиромашних".