Орбанова изјава наљутила Захарову

"Изјаве мађарског премијера Виктора Орбана о улози Црвене армије током Другог светског рата грубо изврћу историјску истину, а управо је Мађарска за време диктатора Миклоша Хортија била савезник Хитлера и истакла се масовним злочинима на окупираним територијама", изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.


Према речима Захарове, Орбан је током говора на Тргу слободе у Будимпешти рекао да је споменик који се тамо налази, а који је постављен у знак сећања на 80.000 војника Црвене армије који су погинули приликом ослобађања мађарске престонице – „споменик совјетске окупације“.


- Такве изјаве грубо изврћу историјску истину и догађаје из Другог светског рата. Подсећамо да се Хортијева Мађарска, најближи Хитлеров савезник, узевши активно учешће у подели Чехословачке и Хитлеровој агресији на Југославију, 27. јуна 1941. године иницијативно придружила нападу нацистичке Немачке на Совјетски Савез и 'истакла се' масовним злочинима против цивила на окупираним територијама, као и против совјетских заробљеника - саопштила је Захарова.


Она је истакла да је „Црвена армија донела европским народима мир и слободу, избавивши их од фашизма“.


- Данас се у појединим земљама примећује тежња да се искриви та чињеница и да сакрије кључна улога наше земље у победи над фашизмом, да се умањи значај историјске одговорности појединих престоница за злочине из ратног периода, да се "оправдају" режими нацистичких помагача. И даље ћемо се одлучно супротстављати таквим фалсификатима - указала је Захарова.