Орбанови сарадници преузимају "Еуроњуз"?

Већински удeо у медијској мрежи Еуроњуз биће продат компанији коју води син саветника мађарског премијера Виктора Орбана, пише РСЕ.


Марио Давид прима Средњи крст мађарског Ордена за заслуге од Виктора Орбана у Лисабону 2016. године

Еуроњуз је најавио да ће португалска инвестициона компанија Alpac Capital, чији је извршни директор Педро Варгас Давид добро позициониран у Мађарској и син је Орбановог саветника Марија Давида, купити 88 одсто удела од египатског тајкуна Нагиба Савириса.


Последњих година Еуроњуз бележи пад прихода и субвенционише га Европска комисија, пише Радио слободна Европа на енглеском језику. Kупопродајна цена није објављена, али планирано повећање капитала могло би додатно да повећа удео португалског власништва умедију који доноси садржаје на 15 језика и достиже до око 145 милиона људи.


РСЕ је контактирао Педра Варгаса Давида са питањима о куповини Еуроњуза, али још увек нису добили одговор. Његов отац Марио Давид је десничарски португалски политичар, бивши члан Европског парламента, а садашњи Орбанов саветник за питања везана за Европску унију. Такође је био и потпредседник Европске народне партије, највеће странке у Европском парламенту.


Његов син Педро Варгас школован је на Харварду и радио је за консултантску компанију McKinsley&Company и, како наводи РСЕ, има чврсте везе са Мађарском. Према информацији маказина Индекс из Мађарске, живио је у Будимпешти дуже време, до пре две године. Заједно са мађарском агенцијом ЕКСИМ основао је заједнички инвестициони фонд 2017. године. Има 5,25 посто удела и место у Управном одбору мађарскког комуникацијског гиганта 4иГ који је добио бројне државне уговоре у ИТ сектору и чији се власник Гелерт Јасаи сматра добро повезаним са премијером Орбаном.


Еуроњуз је основан 1990. године са циљем да постане “европски Си-ен-ен” и у почетку је био у рукама конзорцијума европских јавних емитера. Египатски тајкун Савирис постао је 2015. већински власник кроз луксембуршку Media Globe Networks. НБЦ Њуз, који је у власништву америчког телекомуникацијског конгломерата Comcast, продао је својих 25 посто удела у Euronews Sawirisu 2020. године.


Након продаје Alpac Capitalu, преосталих 12 посто Еуроњуза остаће у рукама конзорцијума јавних телевизијских компанија и локалних власти.