top of page

Орбан: Ако Украјини треба наш новац, нека покаже поштовање

У разговору са Џоном Миклетвејтом, главним и одговорним уредником Блумберга, мађарски премијер Виктор Орбан је рекао да његова влада на сукоб у Украјини гледа из другачије перспективе у односу на европско мејнстрим гледиште, јер је његова земља сусед државе у рату, у којој живи и мађарска мањина, чији су многи припадници изгубили животе у сукобима.Орбан је рат у Украјини назвао неуспехом дипломатије, који никада није требало да се деси. Рекао је да главно питање у сукобу није ко је кога напао, већ шта ће се догодити следећег јутра, пошто ће све више људи гинути. Он је додао да сматра да се мир може постићи само споразумом између САД и Русије.


Орбан је рекао да „ако погледате бројке и реалност на терену, као и одбијање НАТО-а да пошаље трупе, јасно је да за Украјинце нема победе на бојном пољу”. Он каже да је „са емотивне тачке гледишта овај рат трагедија и да зато свим срцем подржавамо Украјинце и разумемо колико они пате”.


„Али као политичар, морам да размишљам о спасавању живота, то је најважније за међународну заједницу“, рекао је он.


Поводом стављања на црну листу мађарске ОТП банке у Украјини и накнадног блокирања плаћања из Европског мировног фонда од стране Мађарске, Орбан је рекао да је принципијелно да "ако Украјина очекује финансијску подршку од нас, треба да покаже поштовање, а не да ставља на црну листу мађарске компаније". "Ако вам треба наш новац, покажите поштовање и немојте санкционисати наше компаније“, нагласио је.


Упитан о америчко-мађарским односима, рекао је да се демократе мешају у животе људи и да Мађари то не воле. Демократе се воде више идеолошким основама него републиканци. Демократе редовно покушавају да убеде људе у своје принципе, а понекад чак и да наметну своју вољу другима, објаснио је Орбан.


"Не свиђа ми се то, јер ми имамо своју културу, свој начин живота. Не мешајте се, молим вас! Немојте нам држати предавања, немојте нам говорити шта је исправно, а шта погрешно. Није посао Американаца, нити било које друге нације, да говори Мађарима како да живе", нагласио је он, додајући да бивши републикански председник Доналд Трамп то добро разуме.

Comments


bottom of page