Орбан: Бранићемо ниске цене комуналија

Мађарска мора да одбрани своје досадашње резултате у смањењу трошкова за јавне комуналне услуге, рекао је премијер Виктор Орбан у интервју државном Радио Кошуту, истакавши да "Брисел жели да подигне цене електричне енергије и горива због борбе против климатских промена".


ЕУ, према Орбану, жели да уведе сложени порески систем за породице са аутомобилима и кућама, али се земље Вишеградске групе опиру таквом кораку и неће одобрити на самиту Европске уније, следеће недеље, било какву одлуку која би значила подизање цена електричне енергије и гаса, рекао је он.


Орбан је рекао да, иако је важно борити се против климатских промена, трошкове треба да сносе највеће светске компаније, а не домаћинства. Он сматра да је предлог ЕУ о зеленом споразуму неприхватљив, јер би укључивао индиректан порез на власнике кућа и власнике аутомобила.


Напоменуо је да домаћинства у Бечу и Берлину данас плаћају два до три пута више за струју и гас него у Будимпешти, додајући да су цене гаса у Шведској осам пута веће него у Мађарској.


"Дугогодишња борба за смањење цена комуналних услуга била је једна од првих наших борби са Бриселом. Да је цене комуналних услуга у Мађарској одређивало тржиште, просечна мађарска породица плаћала би 380.000-400.000 форинти (1.060-1.110 евра) више за комуналне трошкове на годишњем нивоу", истакао је премијер.


Орбан је рекао да су претходне социјалистичке и либералне владе дале дозволу мултинационалним енергетским компанијама да подигну цене око 15 пута, додајући да левичарска опозиција у парламенту "поново тражи од владе да уведе тржишне цене за гас и електричну енергију".


Што се тиче питања миграција, Орбан је рекао да су западноевропске земље изгубиле наду да ће њихове жене и мушкарци моћи да реше демографске недаће својих земаља „Рекли су да, ако немају довољно немачке, белгијске или француске деце, треба их надоместити. Кажу да се немачко дете може заменити афричким или азијским дететом."


Орбан је рекао да је овакав став шокантан за Мађаре. Мађарска се, с друге стране, бори за уклањање препрека које су довеле до пада наталитета, рекао је он.


"Намера Запада да наметне своју миграциону политику Мађарској" могла би се преписати западној ароганцији. Запад није срећан само што је успешан, већ инсистирају и на томе да су у праву. Није им довољно што су слободни, што могу да живе како желе и доносе одлуке које њихови народи желе; они такође желе да сви други признају да је њихова одлука једина исправна и да је усвоје. Тако желе да нам одреде како да живимо", рекао је он.