top of page

Орбан: Брисел издаје Мађарску и народе ЕУ

Мађарска ће се ускоро суочити са све већим миграцијским притиском на својој јужној граници, јер људи који беже из Авганистана најчешће покушавају да уђу у Европску унију, рекао је премијер Виктор Орбан који је са својим чешким колегом Андрејем Бабишом обишао границу Мађарске и Србије.


Орбан је рекао новинарима да, иако је мађарска гранична ограда била ефикасна, можда ће бити потребно још полицајаца за заштиту границе. Брисел је, по њему, "слаба карика" у мађарским мерама заштите границе, јер заступа став да би државе чланице требало да прихвате све оне који желе да побегну из Авганистана. Додао је да такав став представља "издају".


- Премда су хиљаде људи постављене на границу, како би се осигурала безбедност свих у унутрашњости континента, Брисел издаје Мађарску и европски народ. Мађарска штити читаву Европу. Надамо се да ће план Брисела о довођењу људи из Авганистана бити осујећен. Помоћ би требало пружити тамо где је потребна, уместо што се праве проблеми Мађарској, Чешкој и остатку ЕУ. Још 2015. Мађарска је морала да издржи инвазију више од 400.000 миграната који су тврдили да их је немачка канцеларка Ангела Меркел позвала у Немачку. Тада смо одлучили да изградимо ограду на јужној граници, јер је постало готово немогуће одржавати јавну безбедност - додао је Орбан.


Мађарску ограду штити 4.500 људи, што је један од највећих трошкова у буџету земље, рекао је Орбан и додао да ЕУ није учествовала у покривању ових трошкова.


Премијер је похвалио политичку и физичку подршку коју је Мађарска добила од Чешке и других земаља Вишеградске групе у заштити своје границе, "када су ствари биле најгоре". Рекао је да ће његова влада поново прихватити помоћ коју је понудио чешки премијер и да би ЕУ заправо требало да штити шенгенске границе на југу, јер би Србија већ требала да буде чланица и ЕУ и шенгенске зоне


- Да је Србија већ примљена у блок, сви бисмо били сигурнији. Без граничне ограде милиони миграната ушли би у шенгенску зону, у Европи би било више криминала и терористичких напада, а жене у Немачкој би се осећале мање сигурнима. Миграције нису људско право. Нико не може да захтева да дозволимо да милионски ток миграната поништи све оно за шта су радиле претходне генерације у нашим земљама. Али, спремни смо да им помогнемо да поправе ситуацију у својим земљама - поручио је Орбан.


Comments


bottom of page