Орбан верује у Трампову победу

На будимпештанском Тргу слободе свечано је откривена статуа 41. председника Сједињених Америчких Држава, Џорџа Буша. Премијер Виктор Орбан је рекао да су „Мађари увек сматрали Сједињене Државе домом слободе“ и да верује да ће Доналд Трамп поново бити изабран за шефа државе.


У свом обраћању, мађарски премијер Орбан је истакао да сваки Мађар Америку сматра земљом слободе, која је мађарског државника из 19. века Лајоша Кошута дочекала с искреном љубављу. Такође, подсетио је да је Амбасада САД у Будимпешти пружила уточиште кардиналу Јожефу Миндсентију, 15 година након револуције из 1956.


Орбан је додао је да Мађари „никада неће заборавити да је капија амбасаде, захваљујући личном залагању Марка Палмера, америчког амбасадора у Будимпешти од 1986. до 1990, увек била отворена за омладину која је желела да мења режим“. Такође је подсетио да је 6. октобра 1849. године Лајош Баћањи погубљен у дворишту касарне на Тргу Слободе.


Премијер Мађарске је затим подсетио да на једној страни трга стоји споменик Немачкој, а на другој споменик совјетској окупацији, који, према Орбану, носи јасну поруку: „Као Мађар можете да бирате између две опције: или окупатори или слобода“.


„Данас овом статуом одајемо почаст нашем пријатељу, Џорџу Бушу, 41. председнику Сједињених Држава. Своју статуу на овом тргу има и Роналд Реаган, 40. председник Сједињених Држава. То су двојица Американаца која су започела борбу против комунизма у свету“, рекао је он.


Цитирајући бившег немачког канцелара Хелмута Кола, Орбан је додао да је председник Буш био „велики благослов“: "Говорио је из срца, јер су се многи од нас у то време осећали исто у Европи. Знали смо да нас Сједињене Државе које је он водио, неће изневерити“.


Он је уједно изразио наду да ће амерички председник Доналд Трамп бити поново изабран за председника на предстојећим изборима. Уручујући мађарски Орден за заслуге - Средњи крст са звездом, одлазећем америчком амбасадору Давиду Б. Конрштејну, Орбан је рекао да се "све променило након Трамповог избора за америчког председника, пре четири године".