Орбан: Вето у складу са ЕУ уговорима

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да је Мађарска, када је уложила вето на заједничко саопштење Европске уније у вези са ракетним нападима на Израел, поступила у складу са уговорима европског блока.


У чланку објављеном на интернет страници мађарског премијера, Орбан наводи да је Армин Лашет, кандидат Хришћанско-демократске уније за позицију немачког канцелара, рекао да је вето Мађарске још један разлог за прелазак на већинско гласање у вези са спољнополитичким одлукама ЕУ.


“Данас се заједничка спољнополитичка одлука може само донети једногласно, док Лашет више воли да воља већине буде наметнута мањини у будућности. Све ово у име европејства”, написао је Орбан, а преноси мађарска агенција МТИ.


Он је додао да уговори ЕУ захтевају апсолутну сагласност када је реч о важним питањима као што су спољна политика, наводећи да је Мађарска “поступила у складу са основним уговором” када је уложила вето: “Оптужити Мађарску да је неевропска зато што је применила своје право предвиђено уговором је у ствари дубоко неевропско”, додао је, у свом чланку.


Орбан наводи и да је познато да државе француско-немачке осе имају милионе муслиманских грађана чији се ставови не могу занемарити у демократији: “Али се, такође, мора узети у обзир да у Централној Европи, на територији Вишеградске четворке, укључујући Мађарску, живи само занемарљив број таквих грађана”, додао је он.