top of page

Орбан дао интервју непознатој тинејџерки

Након концерта на Музичкој академији "Франц Лист", тинејџерка Јулиета Поли, објавила је на својој Инстаграм страници видео запис у којем интервјуише премијера Мађарске Виктораа Орбана, што су провладини медији искористили као доказ да у Мађарској постоји слобода медија.


У двоминутном неформалном интервјуу, Полијева је питаал Орбана шта је у детиљству жело да постане кад порасте, шта је потребно студирати да би неко постао премијер и који је мађарски универзитет најбољи.


Премијер је објаснио да у младости "није имао појма да ће бити премијер", и да је желео да буде професионални фудбалер, али да није имао талента да уђе у лигу. Рекао је да постоји више дисциплина које могу довести до премијерске функције, али да су најважније карактерне особине и способност руковођења.


"Руковођење није самосталан посао и постоје различити путеви који до њега воде. До таквих позиција се може доћи из области права, економије, теологије, па и војске. Мађарски универзитети су добри, али да ниједан од њих не достиже водеће међународне позиције. Што се тиче њиховог побољшања, треба учинити много да они не буду само добри, већ и врло добри“.


Готово сви провладини медији искористили су овај интервју као доказ да у Мађарској не постоји отворено питање слободе медија. Примера ради, у свом извештају о видео снимку, провладин дневник "Мађар немзет", описао је интервју као доказ да Орбан и његова влада омогућава медијима потпуну слободу.


"Иако већ више од једне деценије чујемо како се се шеф мађарске владе изоловао од неких медија и како их прогања, овде можемо видети младу девојку која се на најбољи начин школује на том пољу. Она је, сасвим непланирано, направила ексклузивни интервју са Виктором Орбаном", пише "Мађар немзет".


Малобројни независни медији, пак, истичу да од ступања на дужност 2010. године премијер Виктор Орбан није дао ниједан интервју медијима који нису провладини.
Opmerkingen


bottom of page