Орбан запретио блокадом ЕУ буџета

Мађарски премијер Виктор Орбан запретио је Европској унији да ће блокирати буџет и пакет помоћи за опоравак од последица корона вируса због покушаја Брисела да на тај начин приволи Мађарску да поштује владавину права.


У писму упућеном председнику Европске комисије Шарлу Мишелу, Орбан је навео да договор три главне институције ЕУ није у складу са критеријумима које је поставила Будимпешта: “На основу извештаја о садржају овог споразума јасно нам је да он није у складу са захтевима које је Мађарска јасно изразила неколико пута током преговора и због тога га нећу подржати”, навео је Орбан.


Док ЕУ институције и тзв. групе за људска права оптужују владе Мађарске и Пољске за "подривање демократских стандарда и владавине права", Будимпешта и Варшава одбацују оптужбе и покушавају да избегну било какво повезивање ЕУ фондова са владавином права, тврдећи да је Брисел пристрасан.


ЕУ лидери договорили су у јулу историјски буџет оф 1,8 билиона евра и пакет помоћи опоравку после короне, али су Мађарска и Пољска навеле да ће блокирати договор о буџету ако буде везан за област владавине права.


“У складу са договореном праксом да ништа није договорено док све није договорено, морам да вас обавестим да у овој ситуацији Мађарска неће моћи да се сагласи са другим елементима буџета и пакета помоћи”, навео је Орбан.