top of page

Орбан известио парламент о ЕУ самиту

Мађарски премијер је упутио писмо председнику парламента Ласлу Коверу, у коме законодавно тело земље упознаје са резултатима самита Европске уније, одржаног између 17. до 21. јула.Орбанов портпарол Берталан Хаваши је, износећи садржај Орбановог писма, рекао да је у резолуцији усвојеној 14. јула, Мађарски парламент дао „јасан мандат“ влади у вези с разговорима о вишегодишњем буџету ЕУ и економским пакетом за опоравак, који треба да надокнади штету насталу услед пандемије вируса корона.


Орбан је у писму истакао да је "мађарска влада успела да обезбеди да се земљама чланицама у сличним економским ситуацијама омогући једнак третман и да грађани богатијих држава не добију већу подршку од оних из сиромашних земаља". Како наводи Орбан, "Мађарска је такође осигурала да поступак по члану 7, који је у току против ње, буде окончан пре одобрења финансијског оквира ЕУ за период 2021-2027 и пакета за спасавање економије од последица корона вируса".


Према Орбну, поступак по члану 7 против Мађарске је политички мотивисан и покренут на правно оспореним основама. Он очекује да ће тај процес бити окончан током немачког председавања ЕУ, до 31. децембра ове године. Он додаје да је Мађарска одговорила на сва питања која се тичу демократије и владавине закона.


"Мађарска, међутим, није постигла да се средства ЕУ, намењена странкама и политичким организацијама прерушеним у невладине организације, преусмере у друге сврхе. Али, ми ћемо на дневном реду задржати питање финансирања политичких партија и псеудо-грађанских организација које се заправо баве политичким активностима, а које добијају средства од ЕУ", написао је Орбан.


Финансирање Мађарске из дугорочног буџета ЕУ и тзв. пакета за опоравак, износиће 40,7 милијарди евра, рекао је Орбан и додао да ће земља такође имати право на зајам од 10 милијарди евра, а добиће и додатна средства у висини 1,8 одсто свог БДП-а, у наредних седам година.


"На самиту су се Пољска и Мађарска бориле једна поред друге и успеле да спрече да поступци вођени у име наводне владавине закона, заправо подривају законе и угрожавају мађарске финансијске интересе и њено финансирање. Направљени су важни кораци како ти ресурси не би били везани за политичке и идеолошке услове", написао је мађарски премијер.

Comentários


bottom of page