top of page

Орбан: Имаћемо довољно гаса и струје

Рат у Украјини и санкције које су повезане са њим воде могућој несташици енергије у Европи, рекао је Виктор Орбан на отварању Bosch Budapest Innovation Campus-а и додао да, иако је против Русије уведено око 11.000 санкција, рат није посустао и да су покушаји да се ослаби Русија пропали.Истовремено, брутални ниво инфлације и несташица енергије, које су изазване санкцијама, могле би да баци Европу на колена, упозорио је Орбан. Рекао је да не зна колико ће се Брисел држати своје тренутне политике санкција, али „проблеми се повећавају“.


"У Мађарској неће доћи до заустављања или затварања постројења због несташице енергије. Имаћемо довољно гаса и струје. Нећемо се суочити са несташицом енергије и то није обећање већ чињеница. Компаније које планирају да инвестирају и производе у Мађарској увек ће имати довољно енергије за то. Стратешки циљ Мађарске је да постане једна од најиновативнијих земаља у Европској унији, а програми и развоји који унапређују тај циљ увек ће бити подржани. То је био циљ стварања новог темељног модела за мађарске универзитете", рекао је он, додајући да влада сваке године издваја све више на високо образовање.


Уколико Европа не промени своју политику санкција, њена ситуација неће бити лака, рекао је Орбан. Он је, међутим, додао да ће, упркос глобалним изазовима, улагање у Мађарску остати исплативо, јер „Мађарска има националне и локалне власти, као и универзитете, који имају интерес да пронађу решења која су најбоља решења за будућност“.


"Упркос текућим изазовима, Мађарска гради највећу европску фабрику батерија и креира машине, возила и технологију будућности. Истраживачи и научници који стално развијају нова решења наставиће да померају Мађарску напред и у тренутној тешкој ситуацији", нагласио је премијер.


Како сада ствари стоје, Европи је понестало енергије, рекао је он и додао да енергија коју ЕУ има је увозна и скупа: „Упркос свему томе, мора се водити битка против зелених фундаменталиста и бирократа који се мешају у геополитичке игре. Треба их убедити да не искључују коришћење одређених врста енергената. Постепено се одричемо низа извора енергије из политичких разлога и на тај начин поскупљујемо сопствене животе и отежавамо ствари сопственој индустрији у глобалној конкуренцији. Мало је континената у тако тешком положају као што је Европа, али овај континент је једини који сам себи отежава живот", додао је.


Орбан је честитао мађарским инжењерима, програмерима и истраживачима који раде у Бошу, захваливши на њиховом раду у име Мађарске: „Јасно је да су ваш таленат, ниво припремљености и учинак били разлог број један зашто је Бош одлучио да овде изгради свој центар“, рекао је он.


Премијер је такође захвалио Бошовим немачким лидерима што „мађарску сматрају пријатељем“: „Желимо да видимо да Бош обавља најзначајнији део свог посла овде у Мађарској, како бисмо могли да кажемо да Бош гради будућност у нашој земљи, што значи да се будућност гради у Мађарској“, рекао је Орбан.

Comments


bottom of page