Орбан и Вучић разговарали у Београду

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас у Београду да је његова земља привржена подршци евроинтеграцијама Србије и да очекује од Европске уније да отвори шест преговарачких поглавља за која је Србија већ спремна.

Орбан је, на конференцији за новинаре после сусрета са председником Србије Александром Вучићем, рекао да очекује да се две земље и убудуће обострано охрабрују, и то не само речима него и делима, јер "када је побеђена пандемија, сада почиње друга битка – подизање економије".


Иако је после сусрета двојице лидера одржана конференција за штампу, већина српских медија је са ње пренела само обраћање председника Србије Александра Вучића, који је поновио да су односи Србије и Мађарске "најбољи у савременој историји, у свим сферама".


Они су, како је рекао, изузетно добри, пријатељски и комшијски: „Хвала Орбану што је имао храбрости да уђемо у борбу са ветрењачама прошлости и градимо будућност и успели смо у томе“, рекао је Вучић.


Он је додао да је Орбана замолио за додатну подршку Србији на европоском путу, "иако је то скоро немогуће јер, нас подржавају увек и у свакој прилици“: „И кад други размишљају шта да кажу, они увек имају добру реч за Србију“.


Рекао је да је са Орбаном разматрао ситуацију у региону и да га је обавестио "о свему што се дешавало, о ситуцији на Kосову и Метохији и о разговорима које очекујемо, о односу великих сила по том питању“. Вучић је захвалио Орбану што Мађарска има разумевање за српске ставове, иако је признала Kосово као независно.


„Нико тако добро нас није разумео као наши мађарски пријатељи по много кључним питањима од националог значаја“, рекао је Вучић.


Он је посебно указао на развој економских односа и нагласио да Мађарска жели да улаже на подручје целе Србије, а не само тамо где живе Мађари. Према његовим речима, "Мађари су мост нашег искреног пријатељства“ и у том односу нема никаквих инцидената, чак ни скривених проблема.