Орбан и Лихачов о нуклеарки у Пакшу

Премијер Виктор Орбан разговарао је у свом кабинету о доградњи мађарске нуклеарне електране Пакш и значају нуклеарне енергије, са генералним директором руског Росатома Алексејем Лихачовим, саопштено је из премијеровог кабинета.


Саговорници су се сагласили са планом да два нова реакторска блока у изградњи, у Пакшу, гарантују континуирано снабдевање Мађарске јефтином и климатски прихватљивом електричном енергијом, истиче се у саопштењу.


Како је наведено, сложили су се да је у току енергетска криза у Европи и да нуклеарна енергија сада игра још важнију улогу не само када је у питању енергетска безбедност, већ и у обезбеђивању стабилности цена и способности да се очува владин план за ограничавање трошкова за комуналне услуге.


У разговорима је констатовано да земље Европске уније "увиђају да је немогуће постићи циљеве за заштиту климе без дугорочног улагања у нуклеарну енергију, уз обновљиве изворе". Стране су такође размотриле статус пројекта доградње Пакша и истакле свој циљ да два нова блока буду пуштена у рад до 2029. односно 2030. године, у складу са најстрожим мађарским и међународним безбедносним стандардима, каже се у саопштењу.


Састанку су присуствовали су и Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине, и Јанош Шули, министар без портфеља, задужен за надоградњу Пакша.