top of page

Орбан и Моравјецки: Прво новац, па оцене!

Мађарска и Пољска остају при одбрани својих ставова да владавина права не може бити услов за приступ новцу из европског буџета и плана опоравка, осим ако се не промени основни документ Европске уније, рекла су данас двојица премијера после састанка у Будимпешти.


Виктор Орбан и Матеуш Моравјецки предложили су да се блокада реши у две фазе. Прво треба ставити средства на располагање државама што је пре могуће и касније видети да ли треба везати владавину права и финансијске интересе ЕУ, рекли су после састанка.


Редовно оптуживане од стране Брисела да њихове реформе нарушавају демократске вредности Уније, те две земље су прошле недеље ставиле вето на најновији вишегодишњи буџет ЕУ и европски план обнове. Пољска и Мађарска противе се механизму који дозвољава да буду лишени средстава у случају кршења владавине права (независно судство, политика против корупције), што они виде као напад на њихову независност.


"Предлог који је на столу је неприхватљив за Мађарску", рекао је Виктор Орбан новинарима. По њему, то би био знак победе правила већине. "И нека то буде јасно као што пише у декларацији ми ћемо ујединити снаге у овом спору. Мађарска неће прихватити предлог који је неприхватљив за Пољску и обрнуто", додао је Орбан, који верује да је претња кажњавањем везана због мађарске антиимиграционе и родне политике.


Његова влада недавно је предложила амандман на устав којим се дефиниште да је "мајка жена а отац мушкарац" и да је могуће имати само онај пол који је био на рођењу. Говорећи у истом смислу, Моравјецики је осудио "идеолошки сукоб" против вредности које брани Варшава.

Comments


bottom of page