Орбан и Пастор о изборима у Србији

Updated: Mar 1, 2020

Премијер Мађарске Виктор Орбан разговарао је данас у Будимпешти о предстојећим изборима у Србији са Иштваном Пастором, председником Савеза војвођанских Мађара (СВМ), саопштено је из премијеровог Кабинета.У саопштењу издатом после састанка, каже се да је Пастор рекао Орбану да стратешко партнерство СВМ-а са владајућом мађарском коалицијом Фидеса и демохришћана није само ојачало етничку мађарску заједницу у Војводини, већ је донело и поштовање Мађара у њиховој домовини, Србији.


"После 100 година самоће, војвођански Мађари нису само поносни на правну кохезију нације, већ помажу и својим суседима из Србије да уживају у њеним предностима", рекао је Пастор и додао да је способност Мађара и Срба да коегзистирају заснована на "историјском помирењу, које је зацелило ране снагом човечности и пристојности“.


Пастор је рекао да је животни стандард војвођанских Мађара побољшан "више него што се то може закључити из расположења јавности". СВМ ће, како је рекао, користити све расположиве платформе и поштене методе како би мађарску заједницу информисао о свим заједничким достигнућима и ономе што ризикују да изгубе ако одлуче да не гласају на изборима.


Улог на изборима, рекао је, била је кохезија мађарске нације. Због тога је људима важно да знају да овакви пословни подухвати, развој туризма и инфраструктуре, могућности које ће бити доступне заједници уласком Србије у Европску унију и напори за очување мађарске баштине нису уочени у последњих 100 година, рекао је Пастор.


Орбан и Пастор су у разговорима дотакли и питања мањинске политике, интеграције Србије у ЕУ и главних развојних пројеката, попут железничке пруге Сегедин-Суботица. Пастор је изразио наду да СВМ може очекивати посету највиших мађарских руководилаца и представника Фидеса, током предизборне кампање у Србији.