Орбан: Ковид ће пронаћи и последњу незаштићену особу

„Вести о сузбијању короне су добре, али још три милиона одраслих није имунизовано. Научна је чињеница да овај вирус неће нестати тек тако. Многи су погрешили што су веровали да могу да избегну заразу корона вирусом без вакцинације. Овај вирус ће пронаћи чак и последњу особу која је незаштићена“, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан у интервјуу Кошутовом радију.


Организација масовне вакцинације представљала је огроман изазов и чињеница да је Мађарска имала боље резултате од САД-а, где се производе вакцине, разлог је за национални понос и самопоштовање, рекао је Орбан и додао да се сви плаше индијске варијанте вируса.


Рекао је, међутим, и да су све вакцине које су коришћене у Мађарској, без изузетка у стању да се боре против тог соја вируса.


"Многе земље још не преговарају о могућностима путовања, јер су још увек далеко од тога, али Мађарска потписује низ билатералних споразума који ће омогућити слободно кретање људи. Заједничка картица за вакцинисане у оквиру Европске уније могла би бити доступна у јулу и обавезиваће све земље чланице да дозволе улазак људима који су имунизовани вакцинама одобрених од стране ЕУ. Земље ће имати могућност да прихвате и друге вакцине и сигурно ниједна држава неће желети да се изолује од туриста", додао је он.


Следећи задатак је поновно покретање економије земље, рекао је Орбан: "Када је пандемија била на врхунцу, доношење мера за заштиту економије такође је било важно за очување радних места и прихода. Буџет за 2022. годину биће посвећен тим напорима, а подаци за други квартал за ову годину су већ обећавајући", додао је он.


Коментаришући самит ЕУ, одржан ове недеље, рекао је да су се сви сложили о значају заштите климе, али су се разликовали ставови о начину на који би терет требало да буде распоређен: "Све земље не могу сносити подједнак терет. Идеја да се приморају људи да плаћају трошкове заштите климе могла би звучати природно на западу, где висок животни стандард омогућава довољно маневарског простора за то, али Мађарска не може и не жели да натера људе да плате додатни порез у ту сврху након неколико година посвећених напорима на смањењу комуналних накнада", рекао је Орбан.


Додао је да земље Централне Европе верују да су углавном велике компаније одговорне за промену климе и да обичне људе не би требало приморавати да плате цену. Следеће две или три године биће посвећене заштити климе, рекао је он, додајући да ће се такође наставити напори на смањењу комуналних трошкова.