top of page

Орбан-Макрон: Неслагања по више питања

На конференцији за новинаре после састанка са Орбаном, француски председник Макрон је признао да је имао политичких неслагања са мађарским премијером, али да је „посвећен томе да раде заједно за Европу и да буду верни партнери“.


Француски председник је ипак нагласио значај владавине права, теме која ће, како је рекао, водити до „занимљивих расправа“ и потенцијалних неслагања са Орбаном „Поштовање владавине права, медијског плурализма и борбе против дискриминације су у средишту европског пројекта“, рекао је Макрон у осврту на тврдње Орбанових критичара да је окрњио демократске институције у Мађарској и преузео контролу над великим деловима медија у земљи.


У кратком обраћању, Орбан је рекао да су се двојица саговорника сложила око потребе „стратешке аутономије“ за Европу: „Мислимо да нема аутономије без европске одбрамбене индустрије. Нема аутономије без сопствених енергетских капацитета, односно без нуклеарне енергије и нема аутономије без независности у пољопривреди, рекао је Орбан.


Макрон се састао данас и са мађарским председником Јаношем Адером, када је изразио забринутост због права ЛГБТ популације у Мађарској и других питања, саопштено је из гостујуће делегације.


Макрон треба да се састане и са словачким премијером Едуардом Хегером и планира да учествује на самиту вођа Вишеградске групе која окупља четири земље, Мађарску,Пољску, Словачку и Чешку.


Он обавља посету у време када Европска комисија задржава десетине милијарди евра помоћи за постковид економски опоравак Пољске и Мађарске због забринутости око корупције, мешања у правосуђе и контролу медија те две земље. ЕУ је запретила да ће увести додатне санкције ако две земље не испуне обавезе везане за владавину права.


Француска преузима шестомесечно председавање унијом 1. јануара. Макронова посета, прва посета Мађарској актуелног француског председника од 2007. године одвија се уочи самита ЕУ касније ове недеље.


Макрон планира да се састане и са либералним градоначелником Будимпеште Гергељем Kарчоњем и са Петером Марки-Зајем, кандидатом опозиције који би требало да буде ривал Орбану за место премијера на парламентарним изборима на пролеће.


Макрон још није објавио да ли ће се кандидовати за други председнички мандат на изборима 10. априла, а очекује се да ће то рећи на најављеном интервјуу са медијима у среду. Говорећи о питањима миграције, рекао је да се нада да ће се кренути ка усклађивању миграционих политика у Европи.


„Било је тензија у прошлости. Мислим да нам оно кроз шта смо прошли у Европи последњих недеља дозвољава да преиспитамо заједничку организацију да би се боље спречила кретања мигранта, заштитиле наше (европске) спољне границе, и да би се нашао начин за ефикаснију сарадњу међу Европљанима“, рекао је Макрон.

Comments


bottom of page