Орбан: Мађарска, Италија и Пољска имају заједничке планове

"Хришћанске демократе тренутно нису правилно заступљене у европској политици па се трудимо да се њихов глас чује", рекао је мађарски премијер Виктор Орбан након разговора са Матеом Салвинијем, шефом италијанске десничарске странке Лига и пољским премијером Матеусом Моравиецким, после састанка у Будимпешти.


Орбан је рекао је са својим гостима разговарао о најважнијим питањима за њихове државе и закључио да не постоје теме о којима се не може постићи консензус или око којима се сукобљавају интереси њихових народа. Он је истакао да су се договорили да се укључе у дебате о будућности Европе и припреме програм у вези с тим, у наредних неколико недеља.


„Дебата ће бити добра прилика за промоцију и јачање наших вредности у Европи“, рекао је Орбан и напоменуо да је упознао Салвинија и Моравиецког са суштинским разлозима због којих је Фидес одлучио да напусти Европску народну странку (ЕПП) и са потребом планирања заједничке будућности Европе.


Орбан је цитирао Салвинија да жели европску ренесансу и додао да заједно раде на томе да она започне. Рекао је да је много милиона европских грађана остало без правилног и ефикасног представљања, јер се ЕПП дугорочно посветио сарадњи са европском левицом.


Како је рекао мађарски премијер, тројна сарадња је симболично покренута на Велики четвртак, састанком који представља прву станицу дугог путовања: "Много се разговарало о заједничким вредностима, као што су слобода, достојанство, хришћанство, породица и национални суверенитет, поред евроатлантског опредељења. И сви желимо да кажемо не европском царству којим управља Брисел, комунизму, илегалним миграцијама и антисемитизму".


Орбан је рекао да ће се следећи састанак вероватно одржати у мају, у Варшави, у зависности од ситуације са пандемијом. Додао је да тројица политичара желе да стану на крај „смешном политичком приступу који десницу квалификује увек као екстремистичку, а леву увек као центристичку". Он каже да подржавају слободу, традиционалне европске вредности, људско достојанство и успешнију европску политику.


Моравиецког је описао као највернијег пријатеља Мађарске, а Салвинија као хероја, јер је као члан италијанске владе доказао да се илегална миграција може зауставити на мору. Такође је рекао да је пандемија тренутно тема број један на свим међународним састанцима и да је своја искуства поделио са саговорницима из Пољске и Италије, који су заједно позвали Европску комисију да убрза набавку вакцина, што је предуслов за заустављање пандемије. Орбан је рекао да они желе транспарентнију и бржу акцију вакцинације у Европи.