Орбан: Миграције и отворено друштво промовишу се до невиђеног степена

Идеолошки притисак у оквиру Европске уније је без преседана, рекао је данас мађарски премијер Виктор Орбан после састанка са председницом француског десничарског Националног савеза Марин ле Пен.


Европска комисија претворила се из чувара уговора у идеолошки центар, а Пољска и Мађарска свакодневно у ЕУ доживљавају "модернизовану форму" доктрине Брежњева, рекао је Орбан на конференцији за новинаре.

"Са жалошћу констатујемо да је идеолошки притисак у ЕУ постао јачи него икад", рекао је он и додао да се миграције и заговарање отвореног друштва промовишу до невиђеног степена, преноси МТИ.

По Брежњевљевој доктрини, ако нека чланица Совјетског блока одступи од централне идеологије, друге државе чланице имале су право да интервенишу у њеној унутрашњој политици, објаснио је Орбан.

Наравно, додао је, поступак због владавине права је много мање бруталан од интервенције совјетских тенкова, али је и даље интервенција, рекао је он. А то је оно што Пољска и Мађарска свакодневно доживљавају, нагласио је Орбан.

Он је рекао да је неопходно обновити европску десницу и да странка Фидес има интерес да се формира нова групација таквих странака.