Орбан: Научници да убрзају истраживања

"У недостатку вакцине, Мађарској ће бити потребни сви могући лекови за ублажавање симптома вируса COVID-19", изјавио је премијер Виктор Орбан. "Неколико лекова се тренутно тестира или су спремни за производњу у Мађарској, а циљ је да остваримо довољне залихе", рекао је он.

Премијер Орбан и Ласло Палкович, министар за иновације и технологију, одржали су видео конференцију са шефовима тимова који истражују нови корона вирус, и размотрили могућности за убрзани развој мађарске фармацеутске индустрије, рекао је представник за штампу премијера, Берталан Хаваши.


Шефови тимова упознали су Орбана и Палковича са досадашњим резултатима и будућим корацима у правцу развоја. Како је саопштено, Орбан је том приликом упозорио да ће епидемија "дуго трајати и да је терет и даље на нама." Министар за људске ресурсе Миклош Кашлер је прошле седмице наложио научним тимовима да убрзају изналажење могућности за терапијско лечење овог вируса. Међу учесницима састанка били су и вирусолог Ференц Јакаб са Универзитета у Печују, Имре Качковић, декан Факултета природних наука на будимпештанском Универзитету ЕЛТЕ и Гергељ Рошт, са Универзитета у Сегедину.