Орбан најавио озбиљнију подршку привреди

Председник мађарске владе Виктор Орбан представио је други део Акционог плана за оживаљавање привреде, који је још раније назвао „највећим у историји Мађарске“. Комплетан програм се састоји из три фазе: прва је започета пре две недеље, друга сада ступа на снагу, а спровођење треће ће бити посебно актуелно када се оконча епидемија корона вируса.

„Циљ нам је да отворимо онолико нових радних места колико вирус уништи, а истовремено је потребно борити се против епидемије и последицама које ће она изазвати у привреди. Морамо спасавати људске животе, али и бринути се за њихову будућност“, рекао је Орбан у обраћању нацији, које је директно преносила државна телевизија М1.

Према његовим речима ковид-19 прети да угрози све оно што је у Европи и Мађарској урађено у протеклих десет година.

„Ситуација је неправедна, није до нас, али то не мења чињеницу да се морамо суочити са озбиљним изазовима“, нагласио је мађарски премијер и навео пет комплексних програма, с тим да сваки има и низ потпрограма.

Први програм се односи на очување радних места, а у том контексту влада је спремна да приватним предузетницима покрије део плата за раднике. На другом месту је издвајање 450 милијарди форинти (по данашњем курсу то је 1,2 милијарде евра) за подстицај инвестицијама, а на трећем је усмеравање посебне пажње најугроженијим секторима, као што су туризам, угоститељство, грађевина, филмска индустрија... Предузећима ће се помоћи и кредитима под повољним условима у износу од 2.000 милијарди форинти, а нису заборављени ни пензионери, јер ће од идуће године добијати и 13. пензију.

Конференцији за штампу је присуствовало и троје високих функционера, који ће имати кључну улогу у спровођењу плана привредног опоравка земље. Министар за иновације и технолошки развој Ласло Палкович ће коодинисати све активности, министар финансија Михаљ Варга ће бити задужен да обезбеди средства, док је министарка без портфеља Андреа Магер, која се и бави бригом о националној имовини, добила задатак да покрене државна предузећа и активно из укључи у спровођење програма.